Hoe zit het met jouw risico inventarisatie?

Iedere werkgever is verplicht tot het opstellen van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), ongeacht de omvang van het bedrijf. Naast het opstellen van de RI&E is een werkgever ook verplicht een plan van aanpak op te stellen.

Het is voor werkgevers verplicht middel om de gezondheid en veiligheid te bevorderen. Elk bedrijf met personeel moet door een arbodienst of arbodeskundige laten inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Dit moet schriftelijk worden vastgelegd. In deze RI&E moet ook een Plan van Aanpak (PVA) zijn opgenomen. Daarin staat beschreven welke maatregelen een werkgever gaat nemen om de geconstateerde risico’s aan te pakken. Ten slotte moeten in een RI&E de arbeidsongevallen uit het verleden worden opgenomen.


In het verleden werden voornamelijk waarschuwingen gegeven aan bedrijven waar geen RI&E werd aangetroffen door de Inspectie SZW, tegenwoordig kan deze inspectie boetes opleggen die oplopen tot €3.000,-.

Enkel hele kleine bedrijven, die voor maximaal 40 uur per week arbeid laten verrichten, kunnen ook alleen gebruik maken van de Checklist Gezondheidsrisico’s.


Plan van aanpak
De Arbowetgeving adviseert om het Plan van Aanpak minstens 5 jaar te bewaren, maar een verplicht termijn is niet aangegeven. De belangrijkste reden voor het bewaren is dat het bedrijf bij (civielrechtelijke) aansprakelijkheidsclaim moet kunnen aantonen dat het voldaan heeft aan de zorgverplichting richting medewerkers.

Wanneer moet ik een RI&E bijstellen?
De Arbowet geeft geen termijn aan met betrekking tot de geldigheidsduur van RI&E. Wel is het belangrijk dat het actueel blijft. Als er nieuwe bedrijfsprocessen worden aangetrokken, of als er wijzigingen plaatsvinden in de werkmethoden. Daarnaast doet elk bedrijf er goed aan om het in de drie jaar te doorlopen om te checken of er aanpassingen nodig zijn.

Flexwerkers
Steeds meer organisaties maken gebruik van flexwerkers: uitzendkrachten, gedetacheerden, stagiaires, payrollers en ZZP’ers. Voor veel werkgevers is het onduidelijk wat dit betekent voor hun RI&E. Kort samengevat geldt dat de gene die de werkende aanstuurt verantwoordelijk is voor de RI&E. Zet je als werkgever flexwerkers in? Dan ben je als inlenend bedrijf verantwoordelijk voor het opstellen van de Risico-inventarisatie.

PBM’s & RI&E
Bij veel organisaties voeren werknemers arbeid uit waarbij risico’s op lichamelijk letsel aanwezig zijn. Als werkgever is het belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren door de werkzaamheden te optimaliseren op het gebied van veiligheid. Om de risico’s voor de medewerker te minimaliseren is het goed om te kijken naar Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM). THRLL heeft de juiste expertise in huis om voor elk werkproces de juiste beschermingsmiddelen aan te bieden.

Preventiemedewerkers
Iedere werkgever is verplicht om ten minste één preventiemedewerker aan te stellen. De preventiemedewerker werkt actief aan het bevorderen van de veiligheid en de gezondheid binnen het bedrijf. In kleine bedrijven (met 25 of minder werknemers) mag de werkgever ook zelf de preventiemedewerker zijn.

De preventiemedewerker heeft vier wettelijk verplichte taken:

  • Het meewerken aan of het opstellen van een RI&E (incl. het plan van aanpak).
  • Het adviseren aan en samenwerken met directie, ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging voor goede arbeidsomstandigheden.
  • Het meewerken aan het uitvoeren van de maatregelen uit o.a. het plan van aanpak.
  • Het samenwerken met en het adviseren aan de bedrijfsarts of de arbodienst.

Daarnaast kan de preventiemedewerker ook andere taken op zich nemen die met arbeidsomstandigheden te maken hebben, zoals het geven van voorlichting aan medewerkers over gezond werken of het onderhouden van contact met de arbodienst of bedrijfsarts.

THRLL.

Zomerdijk 88a
8064 XH Zwartsluis
T: (038) 458 1160
E: info@rookbedrijfskleding.nl